Obecné zastupiteľstvo odobrilo vyhlásenie referenda o odvolaní starostu

25.03.2011 Vranov nad Topľou

Kvakovce 24. marca (TASR) - Poslanci obecného zastupiteľstva v Kvakovciach v okrese Vranov nad Topľou dnes prijali uznesenie k vyhláseniu miestneho referenda o odvolaní starostu obce Vladislava Kolesára z jeho funkcie. Podľa nich hrubo a opakovane zanedbáva svoje povinnosti, porušuje zákony, uznesenia obecného zastupiteľstva a všeobecne záväzné právne predpisy, ten však tieto obvinenia odmieta. Poslanecký zbor navrhol ako termín pre konanie referenda 16. apríl 2011.
\"Pokiaľ sa občania vyslovia v referende, že by mal starosta ukončiť svoj mandát, tak ho ukončí, ak sa vyslovia, že nie, to znamená, že akceptujú a sú spokojní s terajším stavom počas tých štyroch rokov,\" povedal po skončení zasadnutia obecného zastupiteľstva poslanec Ján Tutko, ktorý bol v Kvakovciach starostom počas viacerých funkčných období.
Ako dodal, súčasťou zasadnutia kvakovských poslancov boli v minulosti často slovné útoky zo strany niektorých miestnych obyvateľov. Dnešné rokovanie však bolo iné v tom, že došlo aj ku krátkej fyzickej potýčke, do ktorej sa zapojilo niekoľko Kvakovčanov predtým prezentujúcich svoje názory o vhodnom či nevhodnom spravovaní obecných záležitostí v súčasnosti, ako aj v uplynulom období. Po utíšení vášní sa viacerí zúčastnení zhodli na tom, že vzájomná nevraživosť a nenávisť medzi niektorými miestnymi obyvateľmi nemá v histórii obce obdobu.
Súčasný starosta obce si myslí, že za útokmi a údajným vyťahovaním klamstiev na jeho osobu je nespokojnosť niektorých jedincov s minuloročnými komunálnymi voľbami, hlavne zo strany jeho súperov. \"Je trápne, že štyri mesiace po voľbách niekto nedokáže rešpektovať ich výsledok. Pán Radovan Kapráľ bol mojím protikandidátom na starostu vo voľbách, no nevyhral,\" poznamenal Kolesár. Zároveň dodal, že termín referenda vybrali poslanci úmyselne niekoľko dní pred veľkonočnými sviatkami, aby prišlo k urnám čo najväčší počet ľudí. \"Mnoho občanov zamestnaných mimo náš región sa zvykne v tomto období vracať domov,\" zhodnotil Kolesár.
Súčasný starosta obvinenia voči svojej osobe odmieta a prijaté uznesenie o vyhlásení referenda chce predložiť na posúdenie právnikovi. \"Ak bude v poriadku, jednoznačne to podpíšem. Ak ma ľudia v obci nebudú chcieť, tak tu nasilu určite nebudem,\" podotkol Kolesár.
Spolupráca starostu s obecným zastupiteľstvom nie je podľa vyjadrení poslaneckého zboru v poriadku už od začiatku. Podľa poslanca Viktora Humeníka im napriek uzneseniu odmietol predložiť uhradené faktúry za predchádzajúci rok. Vo februári zvolili za hlavného kontrolóra obce Radovana Kapraľa, ktorý pri predbežnej kontrole údajne zistil viaceré nedostatky.
Podľa zistení kontrolóra si mal napríklad starosta istý čas neoprávnene bez súhlasu zastupiteľstva vyplácať mzdu a odmenu, čím vraj obci vznikla škoda 8777 eur. Podozrivá má byť aj ďalšia faktúra za približne 10.000 eur za práce na odstraňovaní škôd po povodniach, ich rozsah údajne nekorešponduje so skutočnosťou. Poslancov pobúrili aj účty za mobilný telefón starostu, či výška výdavkov obce za výrobu propagačných materiálov. 
 

Vyberte región